No, prawie kwadrans, bo trzeba upiec mięso i ugotować kaszę, ale poza tym to jeden z najprostszych przepisów na szybki kolumbijski posiłek. To kto leci ze mną na chwilę do cudownej, egzotycznej Kolumbii?
Arepy - proste placki z kaszy i mąki kukurydzianej - są trochę jak spoiwo kolumbijskiego narodu. Choć Kolumbia jest inna na surowym południu, w porośniętym dżunglą centrum i na karaibskim wybrzeżu na północy, wszędzie znajdziecie arepy. Kolumbijczycy jedzą je praktycznie o każdej porze i w przeróżnej formie: zamiast pieczywa do śniadania, jako szybką, uliczną przekąskę albo - obok ryżu - jako element sycącego obiadu. A żeby dać Wam pełen obraz arepowych technikaliów, kukurydziane placki można serwować na kilka sposobów: obok dodatków (na przykład jajecznicy na śniadanie właśnie), pod dodatkami (czy może poprawniej dodatki NA arepie) - na przykład z kukurydzą, chorizo i serem, czy z dodatkami w środku - a mój ulubiony przykład tej wersji to arepa de huevo, czyli z jajkiem, mięsem i salsą warzywną w środku (nadzienie zamyka się między dowma plackami i smaży w głębokim oleju - sic!). Ale do brzegu: skąd moja fascynacja tymi całym arepami? Ano stąd, że to dla mnie bardzo prosty i szybki przepis na - po pierwsze - przywołanie cudownych wspomnień z Kolumbii, a po drugie - świetna baza na obiad, imprezowe przekąski albo posiłek do pracy.
Poniższy przepis przywiozłem z gorącej, karaibskiej Kartageny, gdzie - obok wspomnianych arep z jajkiem w środku - bardzo często je się je z pieczonym mięsem, awokado i solidną porcją świeżej kolendry (wyobrażacie sobie już ten smak?). Spróbujcie ich przy najbliższej okazji! A nadzienie możecie oczywiście dowolnie zmodyfikować - arepy są super uniwersalne!
Arepas con pollo y aguacate - arepy z kurczakiem i awokado
SKŁADNIKI (4 regularne lub 6 małych sztuk)
• 50 g kaszy kukurydzianej (aby po ugotowaniu uzyskać 200 g)
• 20 g mąki kukurydzianej
• 1 łyżka oleju roślinnego• szczypta soli
• 1 dojrzałe awokado
• 1 filet z kurczaka (albo 1/2 z indyka)
• 1 cebula dymka
• pęczek kolendry
• sok z 1 limonki
• 1 łyżka majonezu
• 1 łyżka jogurtu
• odrobina oliwy oraz pieprz, sól i cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE
- Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po zdjęciu z ognia wmieszaj mąkę i dodaj olej oraz sól do smaku. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
- Mięso posmaruj oliwą, oprósz pieprzem oraz solą i upiecz(w zależności od wielkości i grubości kawałka 20-40 min).
- Wystudzone mięso porwij na małe kawałki. Kolendrę posiekaj, a cebulę pokrój w piórka. Dodaj do mięsa majonez i jogurt (możesz użyć samego jogurtu), kolendrę (trochę zostaw na później), cebulę, sok z limonki oraz cukier, sól i pieprz do smaku - dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj arepy: uformuj z masy 4 kulki, każdą rozpłaszcz na dość gruby placek (ok. 1 cm) i smaż na delikatnie naoliwionej patelni - z obu stron, do uzyskania złotego koloru.
- Na gotowych arepach połóż porcję mięsa, kilka plastrów awokado i posyp kolendrą. Jeśli lubisz, oprósz grubo zmielonym pieprzem.
>>>> A jak zjecie, zajrzyjcie do moich poprzednich wpisów o Kolumbii <<<<