2017/09/07

Szybka tarta ze śliwkami, czyli o małych jesiennych podróżach

Śliwka, jaka by nie była, smakuje końcem lata i wczesną jesienią. W słodkiej wersji z winem i goździkami, na maślanym, kruchym cieście nie ma sobie równych. I kropka. 

Jeśli myślicie sobie, że ta tarta trochę tu u mnie od czapy, pędzę z wyjaśnieniami – nie jest to faktycznie smak przywieziony z drugiego końca świata, ale z… dzieciństwa. I jego małych wycieczek. Za miasto, do sadu, w którym na głowę – obok papierówek i ananasówek – spadały czasem węgierki i mirabelki. Najsmaczniejsze oczywiście prosto z ziemi, no, względnie siedząc na gałęzi (i jak dziś, powiedzcie mi, jedzenie owoców ma być równie fajne?), czasem lekko robaczywe, ale kto by się tym przejmował. Co doniosłem do babci, lądowało w mlecznej zupie na słodko albo chowało się w cieście pod kruszonką. Przesłodkie wspomnienia . 

Dziś dorzucam do nich trochę od siebie: goździki, które już zawsze będą mi się kojarzyły ze szwedzkim glöggiem, cynamon, który uwielbiam, choć zawsze przypomina mi paskudną, wypalającą język gumę do żucia Big Red, do której próbowałem się przemóc kiedyś w Baltimore i wytrawne, czerwone wino, które – mimo całej masy innych wspomnień i skojarzeń – przywołuje obrazki z cudnego, toskańskiego Chianti. Do tego dużo masła w kruchym cieście i jesteśmy w domu.

Piszę to, gdy za oknem, kolejną godzinę, siąpi deszcz – to pogoda idealna na korzenne, karmelizowane śliwki. Smacznego!




SKŁANDIKI (2 małe blaszki 8x20 cm)
- 100 g mąki pszennej
- 30 g cukru
- 1 małe jajko
- 70 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę (jak najlepszego <3)
- 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
- pół szczypty soli
- 6 dużych śliwek (lub więcej, jeśli są małe)
- 1 łyżka cukru, solidna szczypta cynamonu, kilka goździków i 2 łyżki wytrawnego wina – do przygotowania śliwek 
- cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE

  1. Połącz mąkę z cukrem, cukrem waniliowym i solą, wysyp na blat/stolnicę. Dodaj masło i posiekaj je z mąką tasakiem (nóż też będzie OK). Zrób zagłębienie, dodaj jajko i szybko zagnieć. Zawiń w folię spożywczą i włóż na 15 min do zamrażalnika. Piekarnik nagrzej w tym czasie do 200 stopni (góra dół).
  2. Przygotuj śliwki: pokrój je wzdłuż w ósemki (na połowę, wyrzuć pestkę i każdą połówkę na 4 półksiężyce). Małą patelnię postaw na dużym ogniu. Wsyp na nią równo cukier i cynamon. Gdy cukier zacznie się topić i karmelizować, szybko ułóż na patelni kawałki śliwek i podlej winem – zostaw na parę minut, aż płyn trochę odparuje, a śliwki zmiękną (jeśli używasz bardzo dojrzałych owoców, skróć ich czas na patelni do minimum). Zdejmij z ognia i odstaw na bok.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na prostokąty i wyłóż nimi blaszki, formując delikatny rant tarty. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika na ok. 15 minut. 
  4. Wyjmij blaszki ze spodami, wyłóż na nie śliwki i wstaw z powrotem do piekarnika (środek lub dół) na następne 15 minut (wyjmij wtedy, gdy brzegi ciasta zaczną się przypiekać). Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem. Świetnie smakuje z kubasem wytrawnego grzańca 🙈.  



więcej o mnie