2017/09/10

Szybki placek ze śliwkami i konfiturą figową, czyli jesiennych historii ciąg dalszy

Śliwki. No właśnie. Powiesz A, trudno nie powiedzieć B. Dopiero podrzuciłem Wam przepis na moją ulubioną tartę z karmelizowanymi śliwkami, a już po głowie zaczął mi chodzić ucierany placek – ale ale, nie byle jaki. Placek ze śliwkami smażonymi z masłem i konfiturą figową. Omnomnom…

Zupełnie nieplanowanie szykuje się tu jesienna seria słodkich wypieków. Była tarta, teraz placek, ciężko mi się opanować przed słodkim – czy to kwestia brzydnącej pogody, czy może po prostu krzyczących zewsząd śliwek, nie będę się opierał i ruszam w kolejną sentymentalną podróż do dzieciństwa. Ucierany placek kojarzy mi się – paradoksalnie – z wczesnym latem, gdy mama dodawała do niego świeże, słodkie truskawki. Oprószony pudrem nie miał sobie równych – jako deser, podwieczorek czy zwyczajnie podjadany w biegu z dużego talerza z włocławskiego fajansu. Oczywiście najlepiej ciepły, bo kto by się tam przejmował gulą w żołądku czy czym tam jeszcze straszono dzieci. PYCHA.

Moja wersja jest odrobinę inna i mimo szczerego rozczulenia na myśl o dziecięcych czasach – trochę lepsza. Śliwki, masło i konfitura figowa to obłędne, pyszne połączenie. Uwierzcie mi – jeśli lubicie masło tak jak ja (czyli na przykład w kruchym i francuskim cieście), oszalejecie na punkcie tych śliwek. Obiecuję. 





SKŁADNIKI (blaszka 20x24 cm):
- 140 g cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 125 g masła
- 2 duże jajka
- 6 łyżek mleka
- 200 g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 400 g śliwek przekrojonych wzdłuż na pół
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka konfitury figowej

PRZYGOTOWANIE:
  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj jajka i mleko – zmiksuj na gładko. 
  2. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodawaj stopniowo do masy, zmiksuj na gładko. 
  3. Przygotuj śliwki: na patelni rozpuść masło i dodaj konfiturę – wymieszaj i dołóż śliwki skórką do góry. Smaż przez 3-4 minuty na średnim ogniu.
  4. Blaszkę wyłóż papierem, przelej do niej ciasto i ułóż na nim równo śliwki, skórką do dołu. Polej syropem, który został na patelni. Piecz ok. 40 min w dolnej części piekarnika. Przestudzone podawaj z cukrem pudrem i/lub konfiturą figową. Smacznego! 


więcej o mnie