czekolada desery

Prosty przepis na lava cake - czekoladowe ciastko z płynnym środkiem prosto z Peru!

9:40 AMFilip

Kakao zawsze było ważne dla Peruwiańczyków. Ameryka Południowa to w końcu kolebka czekolady. Choć lava cake nie jest wynalazkiem z Peru (chwalą się tym Francuzi i Amerykananie), jest popularnym sposobem wykorzystania pasty z kakao w peruwiańskiej kuchni. Ten przepis przywiozłem prosto z Cuzco. Pieczemy! I wycieramy czekoladę płynącą po brodzie.


To nie jest typowy czekoladowy fondant. Po pierwsze jest w nim trochę mąki, a po drugie delikatnie smakuje cudowanie karmelową algarrobiną - czyli syropem z karobu. W końcu to przepis z Peru, a melasa karobowa jest tam popularna prawie tak, jak narodowy koktajl pisco sour.  

Czekolada to jedno z moich smaczniejszych wspomnień z Peru - to w Cuzco, gdzie testowałem ten przepis, spróbowałem najlepszej czekolady w moim życiu. Z dużą zawartością kakao, przyjemnie gorzkiej i idealnie słodkiej, kremowej jak mascarpone - i wcale nie przesadzam! 



W oryginalnym przepisie - poza dobrą czekoladą - znajduje się też peruwiańska pasta kakaowa. Nie czarujmy się jednak, że to tanie i łatwo dostępne - użyjemy tylko czekolady (z dużą zawartością kakao). Istotna jest też algarrobina, czyli syrop czy melasa z karobu albo chleba świętojańskiego - funkcjonują u nas obie nazwy. Naprawdę niezła i dużo zdrowsza niż cukier - wypróbujcie jej w kuchni. Sugeruję też wybrać masło z dużą zawartością tłuszczu - nie przesadzajmy, to w końciu słodycz! A poza tym nic nie przebije smaku prawdziwego masła. No i wreszcie możecie trochę poekperymentować - jak na przykład dodaję czasem trochę cointreau, czyli likieru z gorzkich pomarańczy. Nie wiem co robi dokładnie, ale robi magię (z resztą lubię go dodawać do wielu różnych rzeczy). I uwaga na koniec: nie zrażajcie się! Bardzo możliwe, że za pierwszym razem środek nie wyjdzie Wam płynny, bo jest to BARDZO zależne od Waszego piekarnika. Musicie wyćwiczyć taki czas pieczenia, żeby ciastko było upieczone na zewnątrz i płynne w środku. Powodzenia!

SKŁADNIKI (4 kokilki 5x9 cm)

  • 200 g czekolady z dużą zawartością kakao
  • 120 g masła
  • 4 jajka
  • 100 ml algarrobiny (syropu z karobu)
  • 110 g mąki
  • kakao (do wysypania foremek)

PRZYGOTOWANIE
  1. Rozgrzej piekarnik do 200 ℃.
  2. Rozpuść czekoladę z masłem (w kąpieli wodnej albo mikrofalówce) i wymieszaj.
  3. Gdy masa będzie gładka, wmieszaj lekko roztrzepane jajka i syrop, a po chwili dodaj przesianą mąkę.
  4. Przygotuj foremki - wysmaruj je dokładnie masłem i wysyp kakao, a jego nadmiar odsyp. Rozlej do nich masę.
  5. Wstaw do piekarnika i piecz 10-12 minut - ciasto musi być ścięte na wierzchu i brzegach, a płynne w środku.
  6. Po upieczeniu przewróć każdą foremkę, wykładając ciastko na talerz. Posyp cukrem pudrem, owocami albo podawaj z sosem lub lodami. Tak, jak lubisz!




ZOBACZ

0 komentarze