2016/11/15

Prosty przepis na czerwone tajskie curry, czyli solidna dawka Orientu w Twojej kuchni

Tajskie curry uwielbiam od czasu mojej pierwszej wyprawy do Tajlandii ponad 11 lat temu. To bomba smaków, która w okamgnieniu przeniesie Was na Daleki Wschód. Zobaczcie, jak łatwo przygotować prawdziwe tajskie curry! 


     ........................................................................................

Treści, które dla Was tworzę są darmowe,
dlatego będzie mi bardzo miło, jeśli w zamian
za korzystanie z nich postawicie mi wirtualną kawę. Dzięki!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

........................................................................................

Po prostu nie wiem, jak go nie kochać. Gęste i kremowe, jednocześnie ostre, słone i słodkie, a do tego pełne świeżego aromatu liści limonki kaffir. Aromatu, którego nie pomylicie z niczym innym i bez którego curry to nie curry. Dla mnie to smak wakacji, zachodów słońca na plaży, ciepłego morza i miękkiego piasku. To mój ulubiony sposób na wypełnienie domu zapachem Orientu. A co ważne, sposób bardzo prosty, bo curry powstaje w kilka chwil z w zasadzie niewielu składników. Zaopatrzcie się w pastę curry, sos rybny, liście kaffiru, mleko kokosowe i do boju!  



Składniki (2 porcje)

  • 400 ml mleka kokosowego (ja kupuję takie, w którym jest tylko kokos i woda - poszukajcie marki Real Thai, zdarza się w Biedrze)
  • 100-200 ml wody
  • 200-300 g białego mięsa/owoców morza/tofu (możecie całkiem pominąć)
  • 1 papryka Ramiro (długa, spiczasta, słodka, zawsze dostępna np. w Biedronce :))
  • 1 mała cukinia (oryginalnie występuje tu tajski bakłażan, ale ciężko go u nas dostać)
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry (ok. 50 g, ja zawsze używam pastę firmy Lobo, którą przywożę w ogromnych ilościach z Tajlandii, ale u nas też możecie ją znaleźć)
  • 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia (rzepakowy, słonecznikowy, ryżowy)
  • 6 świeżych liści limonki kaffir (najlepiej jeśli kupicie mrożone, suszone mają moim zdaniem za mało aromatu)
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka cukru 
  • sos rybny (do smaku, 1-2 łyżki) i sok z jednej limonki
Przygotowanie
  • Mięso pokrój w paski lub kostkę. Paprykę pokrój w plastry, a cukinię w dużą kostkę. Imbir drobno posiekaj albo zetrzyj.
  • Na woku mocno rozgrzej olej i dodaj pastę curry oraz imbir. Smaż chwilę, aż wydobędzie się intensywny aromat. Dodaj mięso i smaż, aż się trochę zetnie. Wlej mleko kokosowe i zagotuj. Dolej połowę wody, dodaj warzywa i liście kaffiru. Gotuj na dużym ogniu, aż będzie gęste i kremowe, a jeśli będzie taka potrzeba, dolej trochę wody - konsystencja zależy tylko od Ciebie!
  • Pod koniec dodaj cukier, sos rybny i sok z limonki. Gotowe!
Curry podaję z ryżem jaśminowym, który możecie ugotować z rozgniecioną trawą cytrynową i posypać prażonym czarnym sezamem. Zobaczycie, posmakuje Wam! 



Zobacz też jak przygotować inne dania kuchni tajskiej:


więcej o mnie